Protez Diş

Protez Diş

Protez Diş

Erken yaşta dışsal sebeplerden dolayı, ya da orta yaşlarda doğal sebeplerden dolayı diş kaybı yaşandığında, bu durum hem estetik açıdan hem de yeme içme ya da konuşma konforu açısından rahatsızlık duymanıza sebep olabilir. Bundan dolayı halk arasında takma diş adı verilen protez diş uygulaması gibi uygulamaları tercih eden kişi sayısı oldukça fazladır. Protez diş, oldukça profesyonel malzemeler ile hazırlanan ve hastanın ağzına en uygun olacak dokuya ve büyüklüğe sahip olan dişlerdir. Protez dişlerin en iyi şekilde kullanılabilmesi için bazı temel bakım ilkelerine dikkat edilmesi gerekmektedir. Ayrıca protez diş uygulaması, en kaliteli malzemeler kullanılarak gerçekleştirilmesi gereken oldukça hassas bir işlemdir.

Protez Çeşitleri Nelerdir?

Diş sağlığı konusunda problem yaşayan bir hasta diş hekimini ziyaret ettiğinde, 3 farklı protez çeşidinin var olduğunu fark edecektir. Hangi protez çeşidinin hasta için gerekli olduğunu anlayan doktor, kısa süre içerisinde tedavi süreci için detaylı bir yol haritası ortaya koyacaktır. Aşağıda, temel protez çeşitleri ile ilgili genel bilgiler bulunmaktadır:

  1. Eğer kaybedilen diş sayısı sadece bir ise bu dişin kaybedilmesi diş etinde ya da diğer dişlerde ekstra hasarların oluşmasına sebep olmamış ise, kron uygulaması gerçekleştirilebilir. Kron uygulaması, tek bir diş üzerine yapılan protezdir. Bu protez işleminde diş sabit olacak şekilde tedavi gerçekleştirilir. Doğal dişin küçültülmesi ve kaplanması süreci ile başlayan tedavi sürecinde, kron adı verilen kaplama kullanılır. Özel bir yapıştırıcı yardımı ile diş, diş etine yapıştırılır. Bu işlemden sonra diş, diş kökünden hiçbir şekilde çıkmayacak şekilde yapıştırılmaktadır. Protez dişin periyodik bakımları için kişilerin diş hekimini ziyaret etmeleri gerekmektedir. Protez diş merkezi arayışı içerisinde olan bireyler, kliniğimizi ziyaret ederek süreç hakkında ekstra bilgi alabilirler.
  2. Bir başka sabit protez tipi ise köprü olarak adlandırılmaktadır. Köprü adı verilen bu protez tipinin en önemli özelliklerinden bir tanesi, doğal dişler destek alınarak oluşturulmasıdır. Kaybedilen dişin sağındaki ve solundaki diş yardımı ile eksik diş tamamlanır. Bu sayede sabit protez en hızlı ve sağlam bir şekilde gerçekleştirilmiş olacaktır.
  3. Sabit protez, genel bir terimdir. Genellikle Klon ve Köprü adı verilen iki farklı protez biçimini kapsayacak şekilde kullanılmaktadır. Genellikle protez tercih eden diş hekimlerinin büyük bir çoğunluğu, sabit protezi tercih ederler. Çünkü bu tür protezlerin kullanım kolaylığını maksimum noktaya getirdikleri ve bakım yapmak açısından daha kolay oldukları bilinmektedir. Sabit protezin gerçekleştirilebilmesi için kimi zaman sağlam olan dişler kesilerek küçültülebilir. Bu tür işlemler hastaların endişe etmesine sebep olsa da, oldukça gereklidir. 

Beslenme Sürecinde Nelere Dikkat Edilmelidir?

Protez diş, vücuda başka bir maddenin sokulması anlamına geliyor. Vücudun yeni bir maddeyi kabul etmesi ve bu madde ile uyum içerisinde çalışmaya devam edebilmesi için elbette biraz desteğe ihtiyacı var. Sivas diş hekimi Baybars İmre tarafından gerçekleştirilen protez diş işlemlerinin ardından, beslenme rutininizde ufak değişiklikler yaparak protez dişinizin güçlenmesine yardımcı olabilirsiniz.

  1. Özellikle protein, karbonhidrat, vitamin gibi besin değeri yüksek olan maddeler, protez malzemesinin vücudunuz tarafından kabul edilmesini ve benimsenmesini kolaylaştıracaktır. Sabit protezinizi an az problemle kullanmak istiyorsanız bu açıdan beslenmenize özen göstermeniz doğru olacaktır.
  2. Yemek yerken ağzınızdaki dişlerin belli bir grubuna diğerinden fazla görev yüklememek gerçekten çok önemli. Eğer yemek yerken lokmalarınızı diliniz ile ayrıştırmayı tercih ederseniz ve çiğneme pratiğini gerçekleştirirken ağzınızın sağ ve sol bölgelerini eşit bir şekilde kullanmaya özen gösterirseniz, protezinizi sağlam bir şekilde daha uzun süre kullanma şansınız olacaktır.
  3. Alkollü içecekler, protezi olan bir bireyin mutlaka uzak durması gereken maddelerdir. Çünkü alkolün içerisinde bulunan bileşenlerden bir kısmı, protez dişinizi diş etinize bağlayan yapışkan maddenin çözülmesine sebep olur. Böyle bir durumda dişiniz daha az kuvvete sahip olacaktır ve bir süre sonra diş etinizden tamamen ayrılacaktır. Böyle bir durum yaşamamak adına alkolden ve alkollü içeceklerden uzak durmanızı tavsiye ederiz.
  4. Özellikle eğer protez ön dişlerde gerçekleştiyse, bu dişlerle ısırma eylemi gerçekleştirmemeye özen göstermek ve darbelerden kaçınmak, protezin uzun süre sağlam bir şekilde kullanılmasına yardımcı olacaktır.

Leave a Reply

Your email address will not be published.