Doğal sebeplerden dolayı ya da dışsal sebeplerden dolayı diş kaybı yaşayan pek çok bireyin, son dönemlerde en çok tercih ettiği işlemlerden biri implant işlemidir. İmplant diş yaptırma işlemleri, yapay bir diş kökünün gerekli noktaya yerleştirilmesinden sonra hastaya yeniden diş kazandırma işlemine verilen isimdir. İmplant diş yapımı, hem gençler hem de yaşça daha büyük olan kişiler tarafından tercih edilebiliyor. İmplant işlemi, teknolojik açıdan gelişmiş olan ve dayanıklı bir kullanım ömrü sağlayan titanyum maddesi aracılığı ile gerçekleştirilir. İmplant malzemeleri genellikle vida veya kök formunda olmaktadır. Hastaların yeniden diş kazanması için yapılan bu işlem, çene kemiğinin, diş kökünün ve yeni diş formunun birbiri ile uyum halinde çalışmasını hedeflemektedir. İmplant diş yapım süreci ile ilgili bilgi almak ve implant diş yapımı ne kadar sürer sorusunun yanıtını bulmak için makalenin devamını inceleyebilirsiniz.
İmplant Diş Tedavi Süreci
İmplant diş tedavisi süreci hakkında bilgi almak, prosedürün ne kadar sürebileceğini anlayabilmek adına yararlı olabilir. Implant diş tedavi sürecinin başlangıcından önce, diş hekimi sizi muayene etmek zorundadır. Çene kemiğinizin ve ağzınızdaki bölgelerin genel durumundan haberdar olmak, çene kemiğinizin genişlik durumuna göre gerekli implant malzemelerini hazırlamak için önemlidir. Çünkü bazı implant malzemeleri, geniş çene kemiklerine uygun olarak daha kalın üretilirken (örneğin 6 mm gibi), bazı implant malzemeleri, dar çene kemiklerine uygun olarak daha ince üretilmektedir (örneğin 3 mm gibi). İmplant tedavisi uygulama sürecinde maksimum konforun sağlanabilmesi için implant malzemelerinin en doğru şekilde seçilmesi gerekir.
İmplant tedavisinin başlaması, çene kemiğinde yeni diş kökünün girebileceği büyüklükte bir oyuk açılması ile başlar. Uygun çap ve uzunluğa sahip olacak şekilde açılan yuvalar, implant işleminin temel noktalarıdır. Hem oyuk açma işleminde hem de diğer tüm işlemlerde kullanılacak olan malzemelerin sterilizasyonu ve kalitesi çok önemlidir. İmplant cerrahisi başlamadan önce ayrıca lokal anestezi yöntemi uygulanır ve bu sayede hastanın acı çekmesi önlenir.
İmplant Tedavisi Ne Kadar Sürer?
Peki, implant tedavisi ne kadar sürer? İmplant tedavisi, kişinin ihtiyaç duyduğu diş sayısına bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Kimi hastalar tek bir dişi için implant diş tedavisi uygulatırken, kimi hastalar bu işlemi birkaç diş için talep ediyor. Bundan dolayı herkes için tek bir standart süreden söz etmek imkansız olacaktır. Fakat yine de yapılacak olan işlemlerin süresi hakkında genel bir bilgi edinmek merakınızı gidermek açısından size yardımcı olabilir.
Bir dişin implant tedavisini gerçekleştirmek için yaklaşık bir hafta yeterlidir. Bir hafta içerisinde öncelikle ilk kökün yerleştirilmesi gerçekleştirilir. Kimi zaman yapay kök yerleştirildikten sonra, vücudun uyum saplamasını beklemek adına kökün üzeri protez malzemesi ile kapatılır ve kökün bu şekilde bir süre dinlenmesi sağlanır. Daha sonra kök üzerine dişin yerleştirilme süreci başlar. Fakat kimi zaman bu süreci beklemeden hemen diş takımı gerçekleştirilebilir. Bu durumda geçici protez işlemi gerçekleştirilmeyecektir. Genellikle daha kalıcı ve güvenilir bir tedavi için birinci seçenekte anlatılan tedavi tercih edilmektedir. İmplant tedavisi süresi, bu aşamaların her bir diş için uygulanması gerektiği için değişebilir. Bundan dolayı kliniğimizi ziyaret ederek muayene olduktan sonra size özel olarak çıkarılacak tedavi planı çerçevesinde kesin bir süre hakkında bilgi edinebilirsiniz.
İmplant Tedavisi İyileşme Süreci Ne Kadar Sürer?
İmplant işlemi, vücudunuzun bir bölgesine bir metalin yerleştirilmesini gerektirir. Bundan dolayı implant süreci bittikten sonra dokuların bu metal ile uyumlu bir şekilde çalıştığını görmek çok önemlidir. İmplant işlemi gerçekleştirildikten sonra implant malzemesinin diğer dokularla kaynaştığını görmek için 3 ile 6 ay arasında bir bekleme süreci gerekmektedir.
Tek bir implant işleminin yapılması sadece 15 dakika kadar vakit alır. Fakat bu işlem yapılmadan önce gerçekleştirilen işlemler, tüm implant malzemelerinin sizin ağzınıza uygun olacak şekilde hazırlanması ve implant işleminin sonraki aşamaları, bu sürecin daha da uzamasına sebep olmaktadır. Lokal anestezi ile yapılan işlemler boyunca hiçbir şey hissetmezsiniz.
Anestezi işlemi aracılığı ile implant gerçekleştikten sonra, uyuşukluk hissi ağzınızda ve çenenizde bir süre daha devam edebilir. Yaklaşık 2 ya da 3 saat içerisinde bu uyuşukluğun sona ereceğini söylemek mümkün. Hasta, uyuşukluk geçtikten sonra birkaç gün boyunca ağrı hissedebilir. Bu süreci bir ağrı kesici ile desteklemek bundan dolayı yararlı olabilir.
İmplant Tedavisi Kalıcı Mıdır?
İmplant tedavisi ne kadar sürer sorusuna yanıt bulduğunuza göre, bu işlemin size nasıl bir verim sunacağını merak ediyor olabilirsiniz. İmplant tedavisinin dişlerinizi ne kadar süre boyunca korumaya devam edeceğini merak ediyorsanız, size iyi bir haber vereceğiz: İyi bir bakım süreci takip edilirse implantlar ömür boyunca kullanılabilmektedir. Bunun için elbette belli aralıklarla diş hekimi ziyareti gerçekleştirmeniz gerekiyor. Ayrıca implant dişlerinizin bakımını da, normal dişlerinizin bakımı kadar sürekli yapmanız önemlidir. İmplant dişlerinizin fırçalanma rutini, tıpkı diğer dişleriniz gibidir. İmplant dişleriniz eğer ön dişleriniz ise, bu dişleriniz ile bir şey çiğnememeyi tercih etmek ya da sakız gibi yapışkan ürünlerden mümkün olduğunca kaçınmak, aldığınız hizmetin daha uzun süre yarar sağlamasına yardımcı olacaktır.
Implant tedavisine ihtiyacı olan bireyler, 18 yaşından sonra kolaylıkla işlemi yaptırabilir. Elbette bunun için çene kemiğinde bu duruma engel olacak herhangi bir durumun saptanmaması gerekmektedir. İmplant tedavisi, diş ve çene kemiğini tamamen tamamlamış olan bireylerde gerçekleştirilir. Aksi takdirde çene kemiği içerisinde bulunan yapay diş kökü gelişimi engelleyecektir ve birtakım anomalilere sebep olacaktır.
Leave a Reply